LENDAK:Nový školský rok úspešne odštartovali aj v najväčšej ZŠ v okrese Kežmarok

02.09.2013 Kežmarok

Lendak 2. septembra (TASR) – Nový školský rok dnes úspešne odštartovali aj v najväčšej základnej škole (ZŠ) v kežmarskom okrese, v obci Lendak. Do školských lavíc tu dnes zasadlo aj takmer 80 prváčikov, ktorí sa rozdelia do štyroch tried. "Zatiaľ máme 79 prváčikov, toto číslo sa môže ešte zmeniť, keďže máme v obci veľa rodičov, ktorí pracujú v zahraničí a prichádzajú domov. Musím však povedať, že je to trochu slabší ročník, pretože zvykneme mať až 90 prváčikov," uviedol pre TASR riaditeľ Spojenej školy v Lendaku Ľubomír Mačko.
O tri roky by mal podľa neho prísť ročník, ktorý bude mať až 129 detí. Školu v Lendaku navštevujú len žiaci z obce, každoročne sa ich počet pohybuje na úrovni 800 školákov. "Máme 36 tried a patríme medzi najväčšie školy v Prešovskom kraji, v kežmarskom okrese sme najväčšia škola," dodal riaditeľ. Cez prázdniny tu pracovali na rozšírení materskej školy, ktorá je nová a momentálne má v šiestich triedach kapacitu 168 detí. "Po prvom roku sa ukázalo, že kapacita je nedostatočná, museli sme odmietnuť žiadosti o umiestnenie detí. Chystáme sa dobudovať ešte tri triedy a rozšíriť jedáleň a kuchyňu, na jar by sme chceli začať stavať," informoval Mačko, ktorý dnes v Lendaku začal na poste riaditeľa už svoj 24. školský ročník.
Spojená škola v Lendaku v sebe zahŕňa okrem ZŠ, aj materskú školu a základnú umeleckú školu. "Sme taký výchovno-vzdelávací kolos, máme tu aj centrum voľného času a školský klub detí. Ideme už v takom stabilnom, zabehanom režime," dodal riaditeľ. Škola prešla pred niekoľkými rokmi komplexnou modernizáciou, ktorú tu realizovali prostredníctvom štrukturálnych fondov Európskej únie za cca 1,4 milióna eur. V rámci projektu Moderná škola pre aktívny život v regióne zase vyškolili miestnych učiteľov na nové učebné postupy a odbory. "Máme tri učebne informatiky, dve jazykové laboratóriá a približne dve desiatky interaktívnych tabúľ. Vieme deťom poskytnúť naozaj zaujímavé podmienky na vzdelávanie a myslím si, že postupne sa dostávame medzi školy, ktoré patria medzi špičku," konštatoval Mačko.
Obec Lendak je výlučne katolícka obec a škola tu v minulosti figurovala ako istý ateistický prvok. Dosť často sa tak učitelia dostávali do konfliktov s rodičmi. Podľa Mačka sa to v posledných rokoch darí meniť a začína fungovať spolupráca medzi rodičmi a pedagogickým zborom. "Máme veľmi veľa úspešných žiakov, máme umiestnenia na krajských olympiádach, máme na škole detský divadelný krúžok, ktorý patrí medzi slovenskú špičku, máme športové úspechy v basketbale i futbale. Musím povedať, že sa nám darí, ja som spokojný," uzavrel riaditeľ.
 

Vyberte región

mark